Clasificarea lentilelor de contact

Lentilele de contact – o alegere excelentă pentru aproape oricine care are nevoie de o corecție optică a vederii fără ochelari și chirurgie laser. În acest articol vei înțelege cum să îți alegi corect lentilele de contact și care sunt elementele de bază pe care trebuie să le cunoști înainte de a merge la un medic oftalmolog pentru o prescripție.

Prima alegere atunci când se analizează lentilele de contact este cea a materialului pentru lentile care îți va satisface cel mai bine nevoile. Există mai multe tipuri de lentile de contact, pe baza tipului de material de lentilă din care sunt produse:

Lentilele moi sunt realizate din materiale plastice care conțin gel, numite hidrogeluri. Aceste lentile sunt foarte subțiri și flexibile și sunt conforme cu suprafața frontală a ochiului.

Lentilele hidrogel siliconice sunt fabricate dintr-un tip avansat de material de lentile de contact moi, care permit mai mult oxigen să treacă prin lentilă și să ajungă pe suprafața frontală a ochiului. Lentilele de contact produse din hidrogel – silicon sunt acum cele mai populare tipuri de lentile de contact.

Lentile permeabile GP sau RGP – acestea sunt lentile de contact rigide care își mențin forma atunci când sunt aplicate, permițându-le să corecteze astigmatismul și alte erori de refracție. Lentilele de contact permeabile la gaz sunt de obicei mai mici în diametru decât lentilele moi și sunt fabricate din materiale permeabile la oxigen. De obicei, este nevoie de ceva timp ca ochii tăi să se adapteze la lentilele GP atunci când începeți să le purtați, dar după această perioadă de adaptare inițială, majoritatea oamenilor consideră că lentilele GP sunt la fel de confortabile precum lentilele moi.

Lentilele de contact hibride au o zonă centrală rigidă permeabilă la gaz, înconjurată de o „fustă” de hidrogel sau de material hidrogel siliconic. Acestea sunt concepute pentru a oferi un confort de purtare care rivalizează lentile hidrogel moi sau siliconice, combinate cu optica clară a lentilelor GP.

Lentilele PMMA sunt lentile de contact rigide care arata ca lentilele GP, dar sunt fabricate din material plastic care nu este permeabil la oxigen. Lentilele PMMA au fost prescrise de obicei cu ani în urmă, dar în esență au fost înlocuite cu lentile permeabile la gaze.

Cât timp poți purta o lentilă de contact?

Există două categorii de lentile de contact pe baza timpului recomandat de purtare:
Lentile de contact cu port zilnic zilnic – Acestea trebuie îndepărtate zilnic înainte de somn.
Lentile de contact cu port extins – Acestea pot fi purtate peste noapte (pentru un număr limitat de zile).

Când se înlocuiesc lentilele de contact?
Chiar și cu o îngrijire corespunzătoare, lentilele de contact (în special contactele moi) trebuie înlocuite frecvent pentru a preveni acumularea de depuneri și de contaminare care cresc riscul de infecții oculare.

Clasificare lentilelor de contact moi în dependență de perioada de schimb:

  • Lentile de unică folosință zilnică – Se înlătură după o singură zi de folosință
  • Lentile de unică folosință – Le aruncați la fiecare două săptămâni sau mai devreme
  • Lentile de înlocuire frecvente – Se înlocuiesc lunar sau trimestrial
  • Lentile tradiționale (reutilizabile) – Îndepărtați la fiecare 6luni sau mai mult

Lentilele de contact permeabile la gaz sunt mai rezistente și nu trebuie să fie aruncate la fel de frecvent ca lentilele moi. Deseori, lentilele GP pot dura un an sau mai mult înainte ca acestea să fie înlocuite.

Clasificarea lentilelor de contact în funcție de afecțiune

Lentilele de contact sferice au sunt concepute pentru a corecta miopia sau hipermetropia.
Lentilele de contact torice sunt indicate pentru corecția astigmatismului
Lentilele de contact multifocale sau bifocale îți corectează perfect vederea atât de aproape cât și de departe pentru a corecta prezbiopia. Unele lentile multifocale pot, de asemenea, să corecteze astigmatismul.
Lentilele de contact cosmetice inclusiv colorate sunt concepute pentru a schimba sau intensifica culoarea ochilor. Lentilele de contactele de Halloween, teatru și cu alte elemente cu efecte special sunt, de asemenea, considerate lentile cosmetice.

 

Lasă un răspuns

InterOptic - Optica ta online!